Chleb z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pieczenie tego chleba przypomina mi o dzieciństwie, kiedy moja mama piekła chleb. A teraz to ja piekę go dla swoich dzieci.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    0,08 kg drożdże
    łyżka soli
    łyżka cukru
    0,9 litra letniej wody
    2 szklanki ziaren (siemię lniane, słonecznik, dynia, otręby pszenne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzamy rozczyn :
    rozkruszyć drożdże w misce, dodać cukier, sól, 1/3 mąki i dolać wody by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce aż do wyrośnięcia (15-20 minut).
  • 2. Dodać ziarna, oraz resztę mąki i wody. Zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąki - jeśli zbyt gęste dolać wody. Zostawić do wyrośnięcia (15-20 minut).
  • 3. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do forem, można posypać ziarnami, makiem. Wstawić do nienagrzanego piekarnika na 60 - 70 minut w temp 180°C.

Porady

Zalecam pieczenie w szklanych - żaroodpornych naczyniach, dzięki czemu można stale kontrolować wypiek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować