Chleb z ziaren

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Niezwykły chleb z samych ziaren, bez mąki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka nasion dyni
    1/2 szklanki nasion lnu
    1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów (dałam pół na pół całych migdałów i mielonych orzechów włoskich)
    1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych
    8 łyżek z małym czubkiem mielonego siemienia lnianego
    2 łyżeczki soli
    1 płaska łyżka miodu
    40 g masła
    1 i 1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie sypkie składniki: słonecznik, len, orzechy, płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą. Do rondelka wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do lekkiego wystudzenia, zalać suche składniki i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do małej foremki ok. 20x10 cm. Docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką. Zostawić na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piec w 180°C ok. 50- 60 minut. Zostawić do CAŁKOWITEGO WYSTUDZENIA!

Porady

Zamiast dyni można dać ziarna słonecznika. Trzeba tylko zachować podane proporcje i nie zwiększać ilości poszczególnych podanych składników. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżek więcej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować