Chleb z ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie sypkie składniki: słonecznik, len, orzechy, płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą. Do rondelka wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do lekkiego wystudzenia, zalać suche składniki i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do małej foremki ok. 20x10 cm. Docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką. Zostawić na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piec w 180°C ok. 50- 60 minut. Zostawić do CAŁKOWITEGO WYSTUDZENIA!
Porady
Zamiast dyni można dać ziarna słonecznika. Trzeba tylko zachować podane proporcje i nie zwiększać ilości poszczególnych podanych składników.
W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżek więcej wody.
Komentarze