Składniki na ziarno:
35 g siemienia lnianego
100 g wody
Składniki na zaczyn:
75 g mąki pszennej
90 g wody
2 łyżki zakwasu
Składniki na ciasto chlebowe:
380 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
40 g mąki żytniej
60 g uprażonych ziaren słonecznika
30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
175 g wody
18 g (1 łyżka) soli (wg mnie 3/4 łyżki wystarczy)
130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
170 g zaczynu (patrz wyżej)
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dzień poprzedzający pieczenie zalać siemię lniane zimną wodą i pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 godzin. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 godzin.
Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego, ręcznie do 10 minut. Ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe i jeszcze raz krótko zagnieść. Ciasto zostawić do odpoczęcia'na ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować podłużny bochenek i pozostawić w formie w której pieczemy chleb.
Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w ciepłym miejscu.
Piec około 40 – 45 minut w temperaturze 220ºC.
Porady
Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba palcem czy chleb jest dobrze wyrośnięty.
Komentarze