650 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
8-10 suszonych pomidorów (bez zalewy, sprzedawane w torebkach)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
Chleb z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sól wsypać do dużej miski, wymieszać z oliwą z oliwek. Drożdże wymieszać razem z wodą i stopniowo dodawać do mąki, aby ciasto zrobiło się miękkie. Stolnicę lekko posypać mąką i wyrabiać ciasto przez ok. 10 min aż będzie elastyczne i bez grudek. Ciasto włożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość).
2. Pomidory pokroić w paski. Ciasto delikatnie zagnieść ponownie razem z pomidorami. Uformować podłużny bochenek, położyć na oprószonej blaszce. Chleb naciąć na górze. Chleb odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut, piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (elektryczny). Wyjąć z pieca i studzić.
Komentarze