Chleb z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smak dzieciństwa

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    8-10 suszonych pomidorów (bez zalewy, sprzedawane w torebkach)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 szklanki ciepłej wody
    15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

Chleb z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól wsypać do dużej miski, wymieszać z oliwą z oliwek. Drożdże wymieszać razem z wodą i stopniowo dodawać do mąki, aby ciasto zrobiło się miękkie. Stolnicę lekko posypać mąką i wyrabiać ciasto przez ok. 10 min aż będzie elastyczne i bez grudek. Ciasto włożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość).
    2. Pomidory pokroić w paski. Ciasto delikatnie zagnieść ponownie razem z pomidorami. Uformować podłużny bochenek, położyć na oprószonej blaszce. Chleb naciąć na górze. Chleb odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut, piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (elektryczny). Wyjąć z pieca i studzić.

Porady

Można dodać suszonej bazylii

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy