Puszysty chleb, dłużej świeży dzięki specjalnemu zaczynowi, z ciekawym dodatkiem gotowanego ryżu. Pasuje do niego i wędlina i dżem
Składniki:
Zaczyn tang zhong:
150 g mleka
30 g mąki pszennej typ 650
Ciasto właściwe:
200 ml mleka
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka w proszku
40 g masła
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
180 g ugotowanego ryżu
Chleb z ryżem na tang zhong - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn: mleko rozmieszać z mąką, postawić na ogniu i gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
Do misy robota wrzucić mąkę, sól, mleko w proszku, ugotowany ryż. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać wraz z zaczynem do misy. Dodać rozpuszczone ciepłe masło. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie krótko zagnieść, przełożyć do formy o średnicy 25cm, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 40 minut do napuszenia.
Piec ok. 40 minut w 190 stopniach, wystudzić na kratce.
Komentarze