Chleb z ryżem na tang zhong

0 (0 ocen)

Puszysty chleb, dłużej świeży dzięki specjalnemu zaczynowi, z ciekawym dodatkiem gotowanego ryżu. Pasuje do niego i wędlina i dżem

Składniki:


  • Zaczyn tang zhong:
    150 g mleka
    30 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    200 ml mleka
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mleka w proszku
    40 g masła
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    180 g ugotowanego ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ryżem na tang zhong - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn: mleko rozmieszać z mąką, postawić na ogniu i gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.

    Do misy robota wrzucić mąkę, sól, mleko w proszku, ugotowany ryż. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać wraz z zaczynem do misy. Dodać rozpuszczone ciepłe masło. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Po tym czasie krótko zagnieść, przełożyć do formy o średnicy 25cm, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 40 minut do napuszenia.

    Piec ok. 40 minut w 190 stopniach, wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować