Chleb z pestkami dyni i żurawiną.

0 (0 ocen)

Takiego chleba nie kupimy w sklepie.Można go serwować zarówno z dżemem jak i z wędliną czy pasztetem.Nam bardzo smakował.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
    250 g mąki żytniej 720
    10 g świeżych drożdży
    1,5 łyżki oliwy z oliwek
    1/4 szklanki pestek dyni
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    3 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    550 -580 g wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb z pestkami dyni i żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.Wszystkie składniki wymieszać w misce,przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-16 godzin do fermentacji w temperaturze pokojowej.
  • 2. Ciasto będzie dosyć luźne,dlatego dobrze jest przełożyć je na obficie wysypaną mąką ściereczkę i podnosząc brzegi uformować bochenek.Można całość umieścić w koszyczku lub durszlaku.Przykryć,zostawić na około 40 minut.
  • 3. Do piekarnika wstawić przykryty,najlepiej żeliwny garnek.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 C -nagrzewać tak przez pół godziny.Następnie wyjąć garnek,zdjąć pokrywkę i do suchego,gorącego garnka zsunąć wyrośnięty chleb.Garnek nakryć pokrywką i piec tak przez 35 minut.Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.Chleb powinien się ładnie zrumienić i wypiec.
  • 4. Chleb wyłożyć na kratkę kuchenną.Postukany od dołu powinien wydać głuchy odgłos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Pestki Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować