Chleb z pestkami dyni i żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.Wszystkie składniki wymieszać w misce,przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-16 godzin do fermentacji w temperaturze pokojowej.
2.Ciasto będzie dosyć luźne,dlatego dobrze jest przełożyć je na obficie wysypaną mąką ściereczkę i podnosząc brzegi uformować bochenek.Można całość umieścić w koszyczku lub durszlaku.Przykryć,zostawić na około 40 minut.
3.Do piekarnika wstawić przykryty,najlepiej żeliwny garnek.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 C -nagrzewać tak przez pół godziny.Następnie wyjąć garnek,zdjąć pokrywkę i do suchego,gorącego garnka zsunąć wyrośnięty chleb.Garnek nakryć pokrywką i piec tak przez 35 minut.Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.Chleb powinien się ładnie zrumienić i wypiec.
4.Chleb wyłożyć na kratkę kuchenną.Postukany od dołu powinien wydać głuchy odgłos.
Komentarze