Chleb z kminkiem na zakwasie

4.5 (154 ocen)

Bardzo lubimy domowe pieczywo. Z kminkiem to mój ulubiony chlebek.

Składniki:

  • Zaczyn;
    3 łyżki zakwasu
    150 g mąki pszennej typ 750
    150 ml wody

    Ciasto:
    cały zaczyn
    700 g mąki pszennej typ 750
    60 g maki żytniej typ 720
    50 g otrąb żytnich
    25 g soli
    ok 370 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z kminkiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem poprzedniego dnia włożyć do miski zakwas, mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć i zostawić do następnego dnia.
    Resztę zakwasu dokarmić i następnego dnia po fermentacji schować do lodówki.
  • 2. Do miski wsypać obie mąki, otręby, sól i wymieszać. Dodać zaczyn i większą część wody ( w zależności od stopnia wilgotności mąki, ilość wody może być zmienna), wyrobić ciasto, pod koniec dodać kminek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia,
  • 3. Z wyrośniętego ciasta uformować dwa chlebki i złożeniem do góry, włożyć do oprószonych mąką koszyczków. Przykryć do wyrośnięcia. U mnie rosło ponad trzy godziny.
  • 4. Wyłożyć chlebki na blachę z papierem do pieczenia i kilka razy naciąć ostrym nożem lub żyletką. Skropić wodą i wstawić do piekarnika z temp.200 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 - 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować