Chleb z kminkiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem poprzedniego dnia włożyć do miski zakwas, mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć i zostawić do następnego dnia.
Resztę zakwasu dokarmić i następnego dnia po fermentacji schować do lodówki.
2.Do miski wsypać obie mąki, otręby, sól i wymieszać. Dodać zaczyn i większą część wody ( w zależności od stopnia wilgotności mąki, ilość wody może być zmienna), wyrobić ciasto, pod koniec dodać kminek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia,
3.Z wyrośniętego ciasta uformować dwa chlebki i złożeniem do góry, włożyć do oprószonych mąką koszyczków. Przykryć do wyrośnięcia. U mnie rosło ponad trzy godziny.
4.Wyłożyć chlebki na blachę z papierem do pieczenia i kilka razy naciąć ostrym nożem lub żyletką. Skropić wodą i wstawić do piekarnika z temp.200 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 - 25 minut.
Komentarze