Chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Drożdże pokruszyć do miseczki lub kubka, zasypać łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn napęcznieje.
2.Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży, siemię lniane oraz zioła. Składniki wymieszać ręką, bez wyrabiania.
Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Ciasto powinno podwoić przez noc swoją objętość.
3.Na drugi dzień na lekko podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko ciasto na chleb - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować bochenek, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
4.Piekarnik nagrzać do 200 stopni (bez termoobiegu, góra-dół). Chleb włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Piec najpierw przez 30 minut z pokrywką, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut.
Komentarze