Chleb z garnka

0 (0 ocen)

Prosty przepis na domowy chleb wypiekany w naczyniu żaroodpornym

Składniki:

  • - 550 g mąki pszennej
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżka oliwy (u mnie truflowa)
    - 25 g świeżych drożdży
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
    - 1/2 szklanki siemienia lnianego
    - po 1/3 łyżeczki majeranku, oregano i tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Drożdże pokruszyć do miseczki lub kubka, zasypać łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn napęcznieje.
  • 2. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży, siemię lniane oraz zioła. Składniki wymieszać ręką, bez wyrabiania.
    Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Ciasto powinno podwoić przez noc swoją objętość.

  • 3. Na drugi dzień na lekko podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko ciasto na chleb - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować bochenek, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (bez termoobiegu, góra-dół). Chleb włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Piec najpierw przez 30 minut z pokrywką, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut.

    Po upieczeniu wyjąć chleb i studzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować