Chleb z galaretą z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Coś nowego dla smakoszy galaret mięsnych. Ciekawy wygląd skusi każdego.

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 1 litr rosołu
    • Żelatyna
    • Puszka kukurydzy
    • Puszka groszku
    • 2 marchewki ugotowane w rosole
    • 2 pietruszki ugotowane w rosole
    • Natka pietruszki
    • Udko kurze ugotowane w rosole
    • Chleb tzw. „foremka” duży, nie krojony
    • 2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z galaretą z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy rosół, w taki sposób, jak robimy to zawsze, jednak wrzucamy do niego marchew, pietruszkę i udko kurze. Pozostałe dodatki wg własnego przepisu i uznania. Po ugotowaniu studzimy. Wyjmujemy mięso i warzywa. Rosół przecedzamy i odlewamy 1 litr.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, jednakże proponuję dać 1,5 porcji żelatyny, wówczas galareta będzie bardziej tęga. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z rosołem i odstawiamy.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w plastry.
  • 4. Warzywa ugotowane w rosole kroimy wg uznania w kostkę, plastry, paski lub wykrawamy inne kształty, u mnie marchewkowe serduszka, pietruszkowe romby i plasterki. Udko obieramy i mięso kroimy w kostkę.
  • Wydrążony chlebek 5. Z chleba odkrawamy piętkę z jednej strony, resztę wydrążamy, zostawiając przy skórce cienką warstwę chleba. Chleb wstawiamy pionowo otworem do góry do wysokiego garnka bądź innego naczynia i „usztywniamy” czystą ściereczką, żeby się nie ruszał.
  • spód 6. Na spód wlewamy kilka łyżek tężejącej galarety i wrzucamy wg uznania warzywa z rosołu, plaster jajka, kilka ziaren groszku i kukurydzy, kilka kostek mięsa i natkę pietruszki. Zalewamy 1,5-2 cm warstwą tężejącej galarety. Uwaga: galareta nie może być całkiem ścięta, ani całkiem płynna. Powinna być tężejąca, wówczas chleb troszeczkę nią nasiąknie i będzie się ładnie trzymać. Ścięta nie będzie trzymać się chleba, w płynnej wszystkie warzywa „pójdą na dno”.
  • warstwy 7. Gdy galareta w chlebie stężeje na tyle, że wrzucona kolejna warstwa warzyw nie wpadnie w nią powtarzamy poprzednie czynności: wrzucamy warzywa, jajko i mięso i znów zalewamy. Czynności te powtarzamy aż do samego brzegu chleba.
  • wypełniony chleb po stężeniu galarety 8. Po uzupełnieniu całego chleba należy włożyć go do lodówki najlepiej na noc, wówczas galareta mocno się zetnie.
    Po wyjęciu z lodówki kroimy na plastry minimum 1,5 cm

Porady

Aby przyspieszyć tężenie kolejnych warstw chleb można wkładać do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować