Chleb z dynią i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zapraszam do wspólnego pieczenia;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Jest to przepis na dwa bochenki wielkości keksówki:
    1 kg mąki pszennej
    6 dag świeżych drożdży
    płaska łyżeczka miałkiego cukru
    ok. 3,5 szklanek przegotowanej letniej wody
    szklanka pestek dyni
    spora garść drobno pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy
    1 małe jajko
    1,5 łyżeczki drobne soli
    do wysmarowania blachy:
    masło
    bułka tarta

Chleb z dynią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie.

    Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól, ziarna dyni oraz suszone pomidory, połącz ze sobą składniki.
    Dolej ok. 3 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.

    Blachy posmaruj masłem, posyp bułką i wlej po równo ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp resztą pestek dyni. Odstaw na godzinę.

    Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min.

    Po upieczeniu wystudź. Po tym czasie możesz swobodnie wyjąć chlebki z foremki i cieszyć się ich smakiem;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy