Jest to przepis na dwa bochenki wielkości keksówki:
1 kg mąki pszennej
6 dag świeżych drożdży
płaska łyżeczka miałkiego cukru
ok. 3,5 szklanek przegotowanej letniej wody
szklanka pestek dyni
spora garść drobno pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy
1 małe jajko
1,5 łyżeczki drobne soli
do wysmarowania blachy:
masło
bułka tarta
Chleb z dynią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie.
Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól, ziarna dyni oraz suszone pomidory, połącz ze sobą składniki.
Dolej ok. 3 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.
Blachy posmaruj masłem, posyp bułką i wlej po równo ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp resztą pestek dyni. Odstaw na godzinę.
Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min.
Po upieczeniu wystudź. Po tym czasie możesz swobodnie wyjąć chlebki z foremki i cieszyć się ich smakiem;)
Komentarze