1.Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w 300 ml wody około 45 minut. Odcedzamy na durszlaku .
Studzimy .
Przekładamy do miski i miksujemy.
W pozostałej wodzie z dyni w około 200 ml rozpuszczamy drożdże.
Dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by podwoiły swą objętość.
2.Do miski wsypujemy mąkę ,sól, rozczyn i zmiksowana blenderem dynie. Miksujemy robotem około 5-10 minut, a następnie chwile ręką .
Dwie keksówki 30 cm i 45 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką .
3.Ciasto dzielimy tak by zajmowało połowę formy.
Smarujemy wierzch wodą i posypujemy musli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C .
Wsadzamy blaszki na środkową półkę ,a pod nie garnczek lub miskę z wodą.
Pieczemy 45 minut.
Komentarze