Bardzo wilgotny i długo świeży chleb, dzięki dodatkowi kefiru i amarantusa. Pyszny i zdrowy!
Składniki:
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu
150 g wody
100 g mąki żytniej typ 720
Namaczanka:
40 g ziarna amarantusa
170 g wrzątku
Ciasto właściwe:
200 g kefiru
230 g mąki pszennej typ 650
270 g mąki żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli
Chleb z amarantusem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Namaczanka:
Do garnuszka wlać wrzątek, wsypać ziarna amarantusa i gotować 5 minut. Przykryć pokrywką i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Zaczyn:
Składniki zaczynu wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie do misy robota wlać kefir (w temp. pokojowej), dodać zaczyn.
Wsypać obie mąki i sól. Wrzucić namoczony amarantus. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Po tym czasie ciasto zamieszać, przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze