Chleb z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i zdrowy chleb z orzechami włoskimi, który doskonale smakuje nawet kilka dni po przygotowaniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka żytnia: 0.5 szklanki
    - Mąka pszenna pełnoziarnista: 1 szklanka
    - mąka pszenna typ 2000: 2 szklanki
    - siemię lniane: 0.5 szklanki
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - otręby owsiane: 0.5 szklanki
    - słonecznik łuskany: 0.5 szklanki
    - kasza gryczana (czubata): 4 łyżki
    - drożdże suszone: 1 opakowanie
    - zakwas na żurek: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - miód: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - woda okolo: 2.5 szklanki
    - orzechy włoskie (łuskane): 15 dekagramów
    - olej (do posmarowania formy): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski lub garnka wsypujemy siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sól i wszystkie rodzaje mąki. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do pozostałych składników wraz z drożdżami, zakwasem na żur i miodem rozpuszczonym w wodzie, dokładnie mieszamy (kilka łyżek możemy sobie odłożyć do słoiczka na zakwas do kolejnego pieczenia). Orzechy w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Wlewamy do 2 małych keksówek nasmarowanych olejem. Trzymamy 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • 3. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 180-190 stopni. Zaraz po upieczeniu, smarujemy chleb kilkoma łyżkami oleju, dzięki czemu nabierze on rumianego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować