Chleb z oliwkami i fetą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nietypowy smak tego chleba może znaleźć wielu amatorów, w szczególności tych lubiących smak pizzy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - letnia woda: 210 mililitrów
    - mąka pszenna: 375 gramów
    - mleko w proszku: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - drożdże suche: 1 łyżeczka
    - ser feta pokruszony: 55 gramów
    - oliwki czarne drylowane (krążki): 55 gramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - zioła prowansalskie: 3 szczypty

Chleb z oliwkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać wodę do miski, na nią wysypać mąkę i mleko w proszku. Wsypać sól i cukier (ja użyłam miodu), drożdże w dziurkę i wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję dodać oliwki, fetę i wyrabiać dalej aby wszystko się połączyło. Ciasto umieścić w nasmarowanej blaszce o średnicy około 20 cm, posmarować delikatnie oliwą, posypać mąką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 40-45 min. Następnie posmarować jeszcze raz oliwą i posypać ziołami. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 35-45 min.

Komentarze

Podobne przepisy