Chleb z otrębami i suszoną śliwką

0 (0 ocen)

Cóż mogę napisać, chlebek jest po prostu pyszny. Miało wystarczyć na kilka dni, a znikł w ciągu jednego dnia.

Składniki:

  • Zaczyn:
    120 g czynnego zakwasu
    50 g maki żytniej typ 720
    70 ml letniej przegotowanej wody

    Ciasto:
    Cały zaczyn
    100 g mąki pszennej razowej
    30 g otrąb pszennych
    200 g mąki pszennej
    120 g mąki żytniej typ 2000
    1 łyżeczka miodu
    13 g soli
    80 g śliwek suszonych
    350 ml letniej wody
    1 łyżką otrąb do posypania foremek
    sezam do posypania chleba

    2 formy 9 X 21 (mierzone dno)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z otrębami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn 1. W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba przygotować zaczyn. Składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.
  • Ciasto 2. Rano do miski wsypać wszystkie mąki , otręby, miód, sól i zaczyn. Wymieszać łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Ciasto 3. Po tym czasie wyrobić ręką kilka minut i dodać pokrojone w grube paski śliwki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie to trwało 2 godziny.
  • Ciasto w foremkach 4. Formy natłuścić i posypać otrębami. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć do foremek. Wyrównać dłonią umoczoną w wodzie. Posypać sezamem, przykryć ściereczką.
  • Wyrośnięty chleb 5. Gdy wyrośnie do brzegów foremek, spryskać wodą i wstawić do piekarnika z temp 230 *C na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 *C na kolejne 35 - 40 minut. 2 - 3 minuty przed wyjęciem z piekarnika chleb jeszcze raz spryskać lub posmarować wodą. Po wyjęciu studzić na kratce.

Porady

Na czas pieczenia chleba, do piekarnika wstawić rondelek z wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować