Cóż mogę napisać, chlebek jest po prostu pyszny. Miało wystarczyć na kilka dni, a znikł w ciągu jednego dnia.
Składniki:
Zaczyn:
120 g czynnego zakwasu
50 g maki żytniej typ 720
70 ml letniej przegotowanej wody
Ciasto:
Cały zaczyn
100 g mąki pszennej razowej
30 g otrąb pszennych
200 g mąki pszennej
120 g mąki żytniej typ 2000
1 łyżeczka miodu
13 g soli
80 g śliwek suszonych
350 ml letniej wody
1 łyżką otrąb do posypania foremek
sezam do posypania chleba
Chleb z otrębami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba przygotować zaczyn. Składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.
2.Rano do miski wsypać wszystkie mąki , otręby, miód, sól i zaczyn. Wymieszać łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3.Po tym czasie wyrobić ręką kilka minut i dodać pokrojone w grube paski śliwki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie to trwało 2 godziny.
4.Formy natłuścić i posypać otrębami. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć do foremek. Wyrównać dłonią umoczoną w wodzie. Posypać sezamem, przykryć ściereczką.
5.Gdy wyrośnie do brzegów foremek, spryskać wodą i wstawić do piekarnika z temp 230 *C na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 *C na kolejne 35 - 40 minut. 2 - 3 minuty przed wyjęciem z piekarnika chleb jeszcze raz spryskać lub posmarować wodą. Po wyjęciu studzić na kratce.
Porady
Na czas pieczenia chleba, do piekarnika wstawić rondelek z wodą.
Komentarze