Chleb z majonezem pszenno-żytni

0 (0 ocen)

Puszysty chleb pszenno-żytni z dodatkiem majonezu który w smaku nie jest wyczuwalny. Chleb trzeciego dnia chociaż zaczyna się lekko kruszyć zachowuje swą świeżość i smak.

Składniki:

  • Keksówka 25x12 cm

    250g. mąki pszennej
    150g. mąki żytniej chlebowej
    7 g suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    2 czubate łyżki majonezu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    200-250 ml letniej wody
    woda do posmarowania chleba
    czarnuszka do posypania chleba
    masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki

Chleb z majonezem pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać suche składniki , dodać majonez , wodę oraz olej.
    Zagnieść lekko mokre ciasto.
    Odstawić na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Keksówkę wysmarować masłem , wysypać bułką tartą , przełożyć wyrośnięte ciasto .
    Wierzch posmarować wodą oraz posypać obficie czarnuszką.
    Pozostawić na kolejne 30 min.
  • 3. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Gorący chleb wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy