Puszysty chleb pszenno-żytni z dodatkiem majonezu który w smaku nie jest wyczuwalny. Chleb trzeciego dnia chociaż zaczyna się lekko kruszyć zachowuje swą świeżość i smak.
Składniki:
Keksówka 25x12 cm
250g. mąki pszennej
150g. mąki żytniej chlebowej
7 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 czubate łyżki majonezu
2 łyżki oleju rzepakowego
200-250 ml letniej wody
woda do posmarowania chleba
czarnuszka do posypania chleba
masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki
Chleb z majonezem pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać suche składniki , dodać majonez , wodę oraz olej.
Zagnieść lekko mokre ciasto.
Odstawić na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Keksówkę wysmarować masłem , wysypać bułką tartą , przełożyć wyrośnięte ciasto .
Wierzch posmarować wodą oraz posypać obficie czarnuszką.
Pozostawić na kolejne 30 min.
3.Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Gorący chleb wystudzić na kratce.
Komentarze