Chleb z mąki krupczatki

4.78 (203 ocen)

Pyszny domowy chlebek. Bardzo łatwy do wykonania :)

Składniki:

  • 60 dag mąki krupczatki
    2/3 szklanki otrąb pszennych
    1/2 szklanki łuskanego słonecznika
    3 łyżki siemienia lnianego
    3 łyżki sezamu
    4 dag drożdży
    1 czubata łyżka cukru
    1 płaska łyżka soli
    ew. tłuszcz do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

4.78 (203 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z mąki krupczatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i 1 łyżkę ciepłej wody. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. W misce mieszamy mąkę z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i 0,6 litra ciepłej wody. Dokładnie mieszamy , dodajemy słonecznik, siemię lniane i sezam. Ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 - 1,5 godziny).
  • 3. Ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach dna 20cmx8cm. Jeśli używamy foremek tradycyjnych, trzeba je lekko natłuścić, silikonowych nie natłuszczamy. Odstawiamy na 15 minut, aby podrosło.
  • 4. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Porady

Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki łyżką lub mikserem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka Otręby Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować