Chleb z mąki krupczatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i 1 łyżkę ciepłej wody. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.W misce mieszamy mąkę z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i 0,6 litra ciepłej wody. Dokładnie mieszamy , dodajemy słonecznik, siemię lniane i sezam. Ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 - 1,5 godziny).
3.Ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach dna 20cmx8cm. Jeśli używamy foremek tradycyjnych, trzeba je lekko natłuścić, silikonowych nie natłuszczamy. Odstawiamy na 15 minut, aby podrosło.
4.Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Porady
Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki łyżką lub mikserem.
Komentarze