Chleb wiktoriański

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

czyli Victorian Milk Bread - bielutki chleb na mleku i drożdżach. Wspaniały na śniadanie. Dzieci go uwielbiają i nadaje się na tosty.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna typ 550 (może być też 650): 1 kilogram
    - mleko (około): 0.5 litra
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżka
    - drożdże: 30 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb wiktoriański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szklanki mleka przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 2. W drugiej misce umieszczamy mąkę, sól, resztę ciepłego mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Jeśli zbyt miękkie - mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i dzielimy na dwie porcje. Z jednej porcji rolujemy dość długi wałek - ok 50, 60 cm i formujemy go w literę S. Taką przylegająca do siebie. Tak uformowane ciasto przekładamy do keksówki i pozwalamy podrosnąć. Z drugą porcją robimy analogicznie.
  • 4. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować