Chleb Wigilijny

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć chlebka z rybą

  • Łatwy

Składniki:


  • - chleb żytni- mały bochenek: 1 sztuka
    - makrela wędzona: 1 sztuka
    - ogórki kwaszone: 3 sztuki
    - jajka: 3 sztuki
    - masło: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Chleb wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy w osolonej wodzie,przez 10 minut na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o drobnych otworach.
  • 2. Ogórki kwaszone zetrzeć też na tarce o drobnych otworach.
  • Chleb Wigilijny 3. Z chleba odciąć piętki,wydrążyć miąższ ze środka.
  • Chleb Wigilijny 4. Jajka wymieszać z ogórkami,masłem i drobno pokruszonym miąższem z chleba,dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Chleb Wigilijny 5. Gotową masą nadziać chlebek,dołączyć piętki
  • Chleb Wigilijny 6. zawinąć chleb w folię. Odstawić chleb w chłodne miejsce do następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy