Chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

  • 1 min

Niepowtarzalny smak, chleb kupiony w sklepie nigdy mu nie dorówna!

  • 1 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    3/4 szklanki otrębów pszennych
    3/4 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki siemienia lnianego
    3/4 szklanki ziaren słonecznika
    0,5 szklanki pestek dyni
    3 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    zaczyn
    0,5 litra wody gazowanej
    0,5 litra przegotowanej ciepłej wody

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wymieszać. Ciasto musi postać 1-3 h. 2 formy keksówki wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 12 h. Odłożyć 3 łyżki ciasta do słoiczka jako zaczyn i przechowywać nie dłużej niż 2 tygodnie. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować olejem.
    Piec 1 h 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    Zaczyn należy wykonać wcześniej. Łyżkę mąki pszennej lub żytniej zalać łyżką ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Przez 5 dni dodawać taką samą ilość wody i mąki, mieszać i trzymać w cieple. Zakwas gotowy.

Porady

Jeśli chcemy upiec chleb tego samego dnia, należy dodać 3 deko drożdży do ciasta. Wtedy wystarczy, że zaczekamy aż ciasto urośnie i można piec. Chleb jest zdrowy, zawiera dużo błonnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy