Chleb wiejski

0 (0 ocen)

Pracochłonny chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Pięknie pachnie podczas pieczenia i posiada śliczne dziurki :) Z przepisu wychodzi jeden duży chleb lub dwa mniejsze. Serdecznie polecam! (przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki).

Składniki:

  • Biga:
    85 g. mąki pszennej
    20 g. mąki pszennej razowej
    60 g. wody
    0,2 g. świeżych drożdży
    0,2 g. soli

    Poolish:
    105 g. mąki pszennej (typ 550)
    115 g. wody
    0,2 g. świeżych drożdży
    0,2 g. soli

    Mieszanina z zakwasem:
    170 g. mąki pszennej
    40 g. mąki pszennej razowej
    115 g. wody
    105 g. aktywnego zakwasu


    Ciasto właściwe:
    540 g. mąki pszennej chlebowej
    40 g. mąki pszennej razowej
    320 g. wody
    5 g. świeżych drożdży
    22 g. soli (lub mniej)
    poolish, biga i mieszanina z zakwasem (patrz wyżej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na bigę, poolish i mieszaninę z zakwasem dobrze wymieszać w trzech osobnym miskach. Każdą przykryć folią aluminiową i odstawić w temperaturze pokojowej na około 10-12 godzin.
  • 2. Ciasto właściwe: Drożdże rozpuścić w 20 g. wody, dodać do nich mąki, poolish i 230 g. wody. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego około 3-4 minutki. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Po tym czasie do ciasta dodać bigę, mieszaninę z zakwasem, sól i pozostałą wodę. Wszystko wyrobić mikserem około 5 minut do uzyskania sprężystego, elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto uformować w kulę, przełożyć do koszyczka oprószonego mąką i pozostawić na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Studzenie chleba 5. Piekarnik rozgrzać do 240st.C razem z dużą, płaską blachą. Napuszony chlebek delikatnie przełożyć na blaszkę, a następnie naciąć ostrym nożem. Piec około 20 minut z parą wodną. Następnie obniżyć temperaturę do 200st.C, ponownie włożyć chleb do piekarnika i piec około 10 minut. Po tym czasie chleb wyjąć, podwyższyć temperaturę do 230st.C i podpiec jeszcze około 5 minut (dzięki temu skórka będzie bardzo chrupiąca.) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego!

Porady

Jeśli nie posiadacie koszyka do wyrastania chleba, możecie zastąpić go dużym sitkiem/ durszlakiem, miską lub po prostu włożyć ciasto do dużej keksówki i w niej piec :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować