Chipsy ziemniaczane

5 (189 ocen)

  • 30 min

Zdrowsze i o niebo lepsze niż te ze sklepowej pułki. A do tego to super zabawa przy robieniu i wymyślaniu smaków własnych chipsów.:)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg średnich ziemniaków
    Olej ( najlepiej słonecznikowy lud rzepakowy) rozgrzany jak na frytki
    1 MARYNATA :
    1 łyżka oleju
    1 łyżka przyprawy do ziemniaków
    1 łyżka przyprawy gyros
    2 MARYNATA :
    1 łyżka oleju
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka czosnku granulowanego
    3 MARYNATA :
    1 łyżka oleju
    1 łyżka soli
    1 łyżka pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Chipsy

Chipsy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy , ciachamy w cieniutkie plasterki ok. 2/3 mm.
    Rozdzielamy na 3 równe porcje
    Każdą z 3 marynat łączymy ze sobą w oddzielnych naczyniach.
    Dodajemy do talarków-dokładnie mieszamy.( 1 marynata do 1 porcji chipsów)
    Smażymy na złoty kolor porcjami .
    Gotowe chipsy osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju.

    Podajemy każdy smak w oddzielnej misce lub wszystkie pomieszane razem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować