Chipsy z jarmużu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chipsy z jarmużu, to pomysł na zdrową i niskokaloryczną przekąskę. W przeciwieństwie do innych chipsów warzywnych nie wymagają starannego krojenia i długiego suszenia - przygotowuje się je w kilka minut.

  • 40 min

Składniki:

  • kilka liści jarmużu
    olej
    sól
    ulubione dodatki (sezam, papryka, curry, czubrica, chili, czosnek granulowany)

Chipsy z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarmuż umyć, osuszyć, delikatne części liści oddzielić od grubych łodyżek i pociąć nożyczkami. Ważne, aby liście na chipsy, były pokrojone na kawałki o w miarę podobnej wielkości - łatwiej je równomiernie wysuszyć.
    Przełożyć jarmuż do miski, skropić olejem i wymieszać rękami. Wszystkie liście powinny być pokryte niewielką ilością oleju.
    Liście jarmużu równomiernie rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenie.
    Liście obsypać solą i dowolnym ulubionym dodatkiem (użyłam sezamu).
    Nagrzać piekarnik do 100 stopni. Suszyć liście jarmużu od 20 minut, do całkowitego wysuszenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy