Chiński rosół

4.5 (171 ocen)

  • 25 min

Domowa zupa chińska, dużo lepsza i prawie tak samo szybka jak z torebki :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 zupka chińska - rosół
    1 marchewka
    3 rzodkiewki
    kilka grzybów mun
    kawałek pora
    1 papryczka chili
    1 łyżeczka przyprawy od potraw chińskich
    1/2 łyżeczki imbiru (lub kawałek świeżego)
    1 łyżka sosu sojowego
    kilka gałązek szczypiorku
    1 łyżka oleju arachidowego
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chiński rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa chińska 1. Pora pokroić w półplasterki, papryczkę posiekać wrzucić na rozgrzany w rondelku olej. Dodać imbir i przyprawę. Podsmażyć kilka minut. Zalać 1,5 szklanki wody. Dodać pokrojone w zapałkę marchewkę i rzodkiewki oraz grzyby. Gotować 10 minut. Grzyby wyłowić i pokroić w paski. Dodać z powrotem do zupy. Doprawić sosem sojowym i przyprawą z zupki chińskiej. Makaron pokruszyć do talerza, zalać zupą, odstawić na kilka minut aż makaron spęcznieje i dolać zupy. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego :)

Porady

Zamiast makaronu i przyprawy z zupki chińskiej można użyć dowolnego makarony i zalać zupę bulionem zamiast wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować