Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Soczyste gruzińskie pierożki z mięsnym farszem.

  • 45 min

Składniki:

  • - mąka pszenna - 300 g
    - duże jajko - 1 szt
    - mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
    - cebula - 2 szt
    - czosnek - 2 ząbki
    - zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
    - pieprz - 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek
    - woda
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:

    Wkładamy mięso do garnka.

    Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę .

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Dokładnie razem wyrabiamy.



    Ciasto:

    Jajka ubijamy.

    Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy.

    Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy.

    Wyrabiamy ciasto
    ( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody).

    Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne!

    Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy.

    Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi.

    Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o śrdenicy ok.13-15 cm.

    Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki”

    Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło.

    W dużym garnku gotujemy wodę z solą.

    Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając.

    Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować