Chilli Con Carne z ryżem

4.49 (178 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sycące danie z mielonego mięsa,fasoli,pomidorów,cebuli,czosnku.Wspaniale smakuje,wzbogacone o wyrazistą nutę słodkiej papryki oraz ostrego chili.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (biały/1 saszetka): 100 gramów
    - mięso mielone (wołowe lub wołowo-wieprzowe): 500 gramów
    - pomidory: 1 puszka
    - cebula (czerwona lub biała): 1 sztuka
    - fasola (czerwona): 1 puszka
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę): 2 ząbki
    - papryka ostra chilli (w proszku): 1 szczypta
    - pieprz (czarny/mielony): 0.5 łyżeczki
    - pasta paprykowa (pasta warzywna Ajvar (z papryki i bakłażanów)): 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasta paprykowa

Chilli con carne z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (15 minut)
  • 2. Cebulę obrać,umyć,posiekać,zeszklić na oliwie.Dodać mięso mielone,smażyć 5-8 minut.
  • 3. Fasolę odcedzić,wsypać do mięsa, dodać pomidory, czosnek oraz pastę paprykową (lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dusić 20 minut,doprawić solą,pieprzem i ostrą papryką.Można dodać szczyptę kminu rzymskiego (niekoniecznie).
  • 4. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować