Chilli con carne z kurczakiem

4.5 (182 ocen)

  • 8 godz.

Meksykańskie smaki w każdym domu :)

  • 8 godz.

Składniki:

  • 2 porcje:
    150g suszonej fasoli (dowolnej, w tym przepisie czarnej)
    200g mięsa z kurczaka (może być pierś, chociaż lepsze jest mięso z udek)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 papryczki chilli
    1 puszka pomidorów
    2 łyżki marynowanych papryczek jalapeno
    1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki nasion kolendry
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 strączek suszonej chilli
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
    1/5 łyżeczki cynamonu (przy zwiększaniu ilości porcji lepiej uważać z cynamonem, żeby nie dodać go za dużo, ma być tylko odrobina, jako akcent smakowy)
    sól do smaku
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chilli con carne z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy, aż będzie półtwarda. Jeśli używamy fasoli z puszki będą nam potrzebne jakieś 1,5-2 puszki fasoli.
  • 2. Na patelni podprażamy przez chwilę kolendrę i kmin, żeby wydobyć z nich więcej aromatu. Tłuczemy w moździerzu (lub mielimy w młynku) i łączymy z resztą przypraw (poza solą). Jeśli mamy tylko przyprawy mielone lepiej ich nie prażyć, bo bardzo łatwo się przypalają.
  • 3. Kurczaka kroimy bardzo drobno, można go też zmielić. Doprawiamy solą i podsmażamy na oliwie.
  • 4. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy, aż będzie miękka.
  • 5. Wrzucamy poszatkowany czosnek i chilli oraz przyprawy. Podsmażamy przez minutę i dodajemy posiekane jalapeno (nie jest konieczne). Przyprawy muszą się chwilę przesmażyć, wtedy zyskują lepszy aromat. Należy je dobrze mieszać, żeby się nie przypaliły, bo staną się gorzkie.
  • 6. Dodajemy puszkę pomidorów i 3/4 puszki wody. Dodajemy sól (nie za dużo, bo większość płynu odparuje) i fasolę. Strączek chilli możemy wrzucić w całości lub pokruszyć. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 45min do godziny. Większość wody powinna odparować, a całość stać się gęsta. Jeśli woda odparowała zbyt szybko, należy jej dolać. Próbujemy pod koniec, żeby sprawdzić, czy fasola jest w pełni miękka i czy nie trzeba dosolić. Jeśli używamy fasoli z puszki możemy nie dodawać wody, odparować sos bez fasoli, którą dodajemy na jakieś 10-15 min przed końcem gotowania, żeby nabrała smaku, ale się nie rozgotowała.

Porady

Chilli w takiej wersji jest bardzo ostre. Tak naprawdę wystarczy dodać pieprz cayenne lub sproszkowane chilli i też będzie bardzo smaczne. Dodając więcej gatunków papryczek budujemy ciekawszy smak. Jeśli trafimy w sklepie na ciekawe gatunki chilli to warto poeksperymentować. Oczywiście rozsądnie i z umiarem, żeby danie nie przepalało nam wnętrzności. Używając fasoli z puszki zmniejszamy czas przygotowania dania. Jednak fasoli suchej mamy większy wybór i jest ona tańsza, zwłaszcza gatunki bardziej egzotyczne. Wybór fasoli zależy tylko od nas, nadaje się do tego każdy gatunek, a nawet ciecierzyca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasola Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować