Chili con carne

0 (0 ocen)

W oryginalnym meksykańskim chili con carne jest jeszcze kumin, ja pominęłam i zrobiłam po swojemu. Bardzo sycące i bardzo rozgrzewające danie :)

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka pomidorów krojonych
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 zielona papryka
    1-2 strączki chili
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    pół łyżeczki oregano
    pół łyżeczki tymianku
    pół łyżeczki suszonej kolendry (liści)
    sól
    pieprz

    dodatkowo:
    oliwa lub olej do smażenia
    natka pietruszki do posypania lub świeża kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na odrobinie oliwy zeszklić, dodać mięso, przeciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać resztę przypraw i zagotować, do gotujących się pomidorów dodać usmażone mięso z cebulą, podlać wodą ok 1/2 szklanki, zmniejszyć ogień na minimum i chwilę gotować ok 15 min.
  • 2. W międzyczasie papryki umyć i pokroić na kawałki, chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć papryki. Dodać do mięsa i pomidorów. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i również dodać do mięsa. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili w proszku (jeżeli ktoś lubi bardzo ogniste) Podawać z białym pieczywem, plackami tortilli lub z nachos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować