Chili con carne

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna potrawa meksykańska. Niezwykle syta. Cudownie rozgrzewa. Idealna propozycja na zimowy obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe)
    2 puszki pomidorów
    1 duża cebula
    puszka kukurydzy
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    puszka czerwonej fasoli
    3 ząbki czosnku
    szklanka bulionu
    sól, pieprz
    słodka papryka
    chilli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dokładamy mięso. Gdy przestanie być surowe wlewamy bulion. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy kukurydze, fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Danie najlepiej smakuje podane z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mięso mielone Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować