Burgery w amerykańskim stylu z porządnym kotletem wołowym , topionym serem cheddar i warzywami.Dużą rolę smakową odgrywają w nich pikantne papryczki jalapeño.
Chili-cheese burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Burgery: Mięso wołowe przełożyć do miski , wbij jajko , dodać sól i pieprz.
Wyrobić dłońmi jednolitą masę mięsną.
Uformować 4 okrągłe burgery ( gdyby mięso było z byt " wodniste" polecam dodać bułę namoczoną w mleku i odciśniętą lub odrobinę bułki tartej)
Rozgrzać patelnię grillową/grilla elektrycznego , grillować burgery na rumiano z obu ostro.Można także mięso usmażyć na zwykłej patelni bez tłuszczu lub upiec na kratce w piekarniku.
2.Dodatki:Bułki hamburgerowe rozkroić , podpiec 10-15 min w nagrzanym piekarniku lub na suchej patelni.
Wszystkie warzywa umyć , osuszyć pokroić w plastry omijając sałatę.
Wierch bułki do każdego hamburgera posmarować majonezem , położyć liść sałaty oraz 2 plastry pomidora.
Na dół bułki położyć gorącego burgera , plaster sera cheddar , plastry ogórka kiszonego , papryczki jalapeño oraz cebuli.
Całość polać ketchupem , złożyć burgera
Komentarze