Pyszne roladki z masłem pietruszkowym . Polecam :)
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 garści świeżej natki pietruszki
1/2 kostki miękkiego masła (użyłam z Mlekovity )
1 duże jajko
maka i bułka tarta do panierowania
sól i pieprz
olej do smażenia
Chicken kiev czyli roladki z fileta z pietruszką i masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze, dodać masło, sól i połączyć by powstała masło pietruszkowe. Na przezroczystej folii spożywczej uformować z masła wałek, folie zwinąć i wstawić masło do lodówki by stwardniało.
2.Filety rozbić tłuczkiem i natrzeć pieprzem oraz solą. Gdy masło stwardnieje, wyciągnąć je z folii i pokroić na 4 mniejsze części. Każdą część ułożyć na rozbitym filecie.
3.Filety zwinąć , pamiętając o schowaniu do środka końcówek. Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony by się ładnie zrumieniły. Bardzo ważne, by filety były dobrze zwinięte, w przeciwnym razie masło nam wypłynie. Trzeba tez uważać, by zbyt szybko się nie zrumieniły i przypaliły na zewnątrz a były surowe w środku. Roladki najlepsze są zaraz po usmażeniu, wtedy po przekrojeniu masełko pięknie się rozlewa :) . Roladki są soczyste i bardzo smaczne.
Komentarze