„Cherry lady” – tort wiśniowy

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonały deser na rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    ● 12,5 dag cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 7,5 dag mąki tortowej
    ● 5 dag mąki ziemn.
    Warstwa wiśniowa:
    ● ok. 1 kg drylowanych wiśni
    ● cukier do smaku
    ● 2 galaretki wiśniowe
    Warstwa śmietanowa:
    ● 4 kubeczki (po 200 g) śmietany 30%
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 3 op. śmietan-fiksu
    ● 50 dag kremowego serka 0%
    ● 2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

„cherry lady” – tort wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka ucieramy z cukrami i mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 25 cm) ok. 20 minut w 180 °C. Studzimy, przekrawamy na pół.
  • 2. Warstwa wiśniowa: wiśnie wkładamy do garnka, wlewamy tyle wody, aby je zakryła, zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Słodzimy. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Warstwa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie z fiksami. Serek mieszamy z rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną. Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę.
  • 4. Warstwy ciasta układamy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować