chałwowiec - ciasto chałwowe

4.49 (159 ocen)

  • 60 min

rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem chałwy, z kawowym aromatem :-) Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę

    CIASTO

    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -cukier waniliowy
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
    -1 czubata łyżka kakao
    -3 budynie czekoladowe po 40g

    KREM

    -300g chałwy waniliowej
    -2 budynie śmietankowe po 40g
    -1 litr mleka
    -1,5 łyżki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1 płaska łyżka mąki pszennej
    -250g masła lub margaryny

    DODATKOWO

    -pół szklanki wody
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -pół czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Chałwowiec - ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu.
    Mleko wlewamy do garnka, odlewając troszkę do miseczki czy kubka.

    Do odlanego mleka dajemy 2 budynie, oraz cukier i cukier waniliowy oraz mąkę-mieszamy.


    Powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko-mieszamy-gotujemy jak budyń, studzimy.


    Chałwę kruszymy na małe kawałeczki.




    Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce ZIMNEGO budyniu, następnie dodajemy chałwę i miksujemy jakieś 2 minuty do rozpuszczenia się chałwy.



    CIASTO

    Białka oddzielamy od żółtek,następnie miksujemy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, oraz pozostałe składniki.


    Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Następnie wylewamy ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.



    Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.

    Kawę rozpuszczamy w wodzie, i ponczujemy ją pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem, ponczujemy kawą, smarujemy resztą masy i posypujemy startą czekoladą.




    Ciasto chowamy do lodówki, kroimy na następny dzień.

    I gotowe, ciasto jest rewelacyjne, krem wspaniały, nie za słodki, ale z wyraźnym aromatem i posmakiem chałwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować