Jestem na emeryturze, więc dorosłe dzieci często oddają mi pod opiekę wnuki. 3-letni Szymek i 13-letni Kuba bardzo lubią moje obiady, zwłaszcza że potem czeka na nich pyszny deser.
Składniki:
Ciasto:
● 6 jajek
● szklanka cukru
● cukier waniliowy
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● łyżka mąki pszennej
● 3 budynie czekoladowe bez cukru
Masa:
● 2 budynie waniliowe bez cukru
● kostka margaryny
● 3 szklanki mleka
● 30 dag chałwy waniliowej
● starta czekolada
1.Jajka sparzamy, oddzielamy
żółtka od białek. Białka ubijamy
na sztywną pianę. Miksując,
stopniowo dodajemy cukier
wymieszany z cukrem
waniliowym oraz żółtka. Mąkę,
budynie i proszek mieszamy
i dodajemy do masy. Całość
delikatnie mieszamy. Pieczemy
30 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 160 °C.
Ciasto przekrawamy w poprzek
na dwa placki.
2.Budynie gotujemy na mleku,
studzimy. Margarynę siekamy
i ucieramy, dodając po łyż ce
zimnego budyniu. Na koniec dodajemy
zmiksowaną chałwę.
3.Na jeden placek wykładamy
połowę masy, przykrywamy
drugim plackiem i wykładamy
resztę kremu. Wierzch posypujemy
czekoladą.
Komentarze