Chałka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży połowy mleka, 2 łyżek cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn.
2.Pozostałe składniki ciasta włożyć do miski dodać podrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Białko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać zmielone orzechy, bułkę i wymieszać. Dżem, masę makową, masę orzechową i krem czekoladowy włożyć do oddzielnych worków cukierniczych i odciąć czubki.
4.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy.
5.Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Wzdłuż jednego boku wycisnąć masę makową, zawinąć ciasto i odciąć nożem.
6.Następnie wycisnąć masę czekoladową, zawinąć i odciąć.
7.Dalej wycisnąć pasek masy orzechowej.
8.Na koniec wycisnąć dżem.
9.Cztery rulony z różnym nadzieniem zlepić i spleść warkocz. Dalej czynności powtarzamy do wyczerpania składników.
10.Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.
11.Wyszło mi trzy chałki i jedna strucla z resztek. Chałki ułożyć w odstępach na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Po 15 minutach wstawić do piekarnika z temp 165 stopni na 35 - 40 minut.
Komentarze