Chałka z nadzieniem

4.5 (143 ocen)

Nietypowa, ale smaczna chałka. Mak, orzechy, czekolada i dżem śliwkowy to jej nadzienie.

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki
    50 g drożdży
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    60 g masła (roztopić)
    1 szklanka mleka
    1/3 łyżeczki soli

    Kruszonka:
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła

    Masa orzechowa:
    1/2 szkl mielonych orzechów
    1 białko
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka bułki tartej

    3 łyżki masy makowej
    3 łyżki kremu czekoladowego
    3 łyżki dżemu śliwkowego


Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Dżemy

Chałka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn 1. Z drożdży połowy mleka, 2 łyżek cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn.
  • Ciasto 2. Pozostałe składniki ciasta włożyć do miski dodać podrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Cztery nadzienia 3. Białko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać zmielone orzechy, bułkę i wymieszać. Dżem, masę makową, masę orzechową i krem czekoladowy włożyć do oddzielnych worków cukierniczych i odciąć czubki.
  • Ciasto 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy.
  • Z makiem 5. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Wzdłuż jednego boku wycisnąć masę makową, zawinąć ciasto i odciąć nożem.
  • Z czekoladą 6. Następnie wycisnąć masę czekoladową, zawinąć i odciąć.
  • Z orzechami 7. Dalej wycisnąć pasek masy orzechowej.
  • Z dżemem 8. Na koniec wycisnąć dżem.
  • Zaplatanie chałki 9. Cztery rulony z różnym nadzieniem zlepić i spleść warkocz. Dalej czynności powtarzamy do wyczerpania składników.
  • Kruszonka 10. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.
  • Gotowe do pieczenia 11. Wyszło mi trzy chałki i jedna strucla z resztek. Chałki ułożyć w odstępach na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Po 15 minutach wstawić do piekarnika z temp 165 stopni na 35 - 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować