Chałka z kruszonką (2 szt)

0 (0 ocen)

Uwielbiają ją moje dzieci najbardziej jak jest jeszcze letnia

Składniki:

  • 550 g mąki
    220 ml mleka (niepełna szklanka)
    40 g świeżych drożdży
    1 jajko
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo
    1 jajko do posmarowania

    Kruszonka:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chałka z kruszonką (2 szt) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży.Dodać ok. 5 łyżek mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aż rozczyn wyrośnie.
    Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru ubitego z jajkiem, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło.Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto(musi odchodzić od ręki)
    Znów przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
  • ... 2. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 części. Z trzech części zaplatać jak warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema. Powstaną 2 chałki.
    Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • ... 3. Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i pokruszyć na chałce.
    Piec ok. 20-30 minut w 190-200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować