Chałka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do ich rozpuszczenia. Powoli, cały czas mieszając mikserem dodajemy mąkę tortową, sól oraz jajka, a na końcu dolewamy roztopiony i ostudzony tłuszcz. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.
2.Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na długi (ok 30cm) i wąski (ok 10cm) pasek. Smarujemy dżemem i posypujemy przygotowanymi borówkami. Zwijamy w rulon. Układamy je obok siebie i zaplatamy warkocz. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Żółtko mieszamy z 2 łyżkami mleka, smarujemy chałkę i posypujemy cukrem trzcinowym. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok pół godziny, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st C i podkręcamy do 180st. Chałkę pieczemy ok 30 minut- do suchego patyczka. W trakcie pieczenia, po upływie ok 15-20 minut możemy przykryć wierzch folią aluminiową, by zapobiec zbytniemu przyrumienieniu.
Komentarze