Chałka z borówkami

0 (0 ocen)

Słodkie co nie co do kawki i herbatki. Do przygotowania chałki można śmiało użyć rozmrożonych owoców.

Składniki:

  • Na 1 dużą chałkę

    250ml mleka + 2 lyżki
    25g świeżych drożdży
    100g cukru trzcinowego + do posypania po wierzchu
    1/2 łyżeczki soli
    450g mąki + do podsypywania
    2 jajka + 1 żółtko
    100g margaryny
    3 duże łyżki dżemu borówkowego
    200g borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Chałka Ciasta Do kawy Desery

Chałka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do ich rozpuszczenia. Powoli, cały czas mieszając mikserem dodajemy mąkę tortową, sól oraz jajka, a na końcu dolewamy roztopiony i ostudzony tłuszcz. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na długi (ok 30cm) i wąski (ok 10cm) pasek. Smarujemy dżemem i posypujemy przygotowanymi borówkami. Zwijamy w rulon. Układamy je obok siebie i zaplatamy warkocz. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3. Żółtko mieszamy z 2 łyżkami mleka, smarujemy chałkę i posypujemy cukrem trzcinowym. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok pół godziny, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st C i podkręcamy do 180st. Chałkę pieczemy ok 30 minut- do suchego patyczka. W trakcie pieczenia, po upływie ok 15-20 minut możemy przykryć wierzch folią aluminiową, by zapobiec zbytniemu przyrumienieniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Owoce Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować