Chałka orkiszowa

4.49 (172 ocen)

Uwielbiam chałki. Do tego zimne mleko. Więcej nie trzeba.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej
    4 żółtka
    szklanka ciepłej wody
    25g świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    4-5 łyżek cukru
    łyżka cukru waniliowego
    łyżeczka soli
    białko do posmarowania
    dodatki: mak, sezam, siemię lniane, słonecznik czy cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chałka orkiszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlewamy wodę do miski, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
    Dodajemy żółtka (muszą być w temperaturze pokojowej), olej, cukier wanilinowy. Roztrzepujemy widelcem.
    Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy.
    Odstawiamy na około 60 minut.
    Po tym czasie chwilę wyrabiamy.
    Dzielimy ciasto na 2-4 części, a następnie każdą część na 3 kawałki.
    Z kawałków formujemy paski, które następnie składamy podobnie jak warkocz.
    Gotowe chałki przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
    Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180st.C. Piekarnik musi być wcześniej nagrzany.

Porady

Uwaga: Gdyby ciasto po wyrośnięciu trochę się kleiło, należy lekko obsypać je mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować