Chałka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem.
2.Masło rozpuszczamy na maleńkim ogniu, studzimy.
3.Pozostałe składniki wkładamy do malaksera. Dodajemy wygarowane drożdże, ostudzone masło i wszystko razem wyrabiamy w malakserze do czasu aż składniki dobrze się połączą.
4.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut do podwojenia objętości ciasta.
5.Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy przez chwile, dzielimy na trzy równe części, z każdej części robimy wałek, łączymy wszystkie trzy końce z jednej strony i pleciemy warkocz zlepiając na końcu również trzy końce i wsuwając je pod spód ciasta. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160' .
Komentarze