Chałka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

lekka, rozpływa się w ustach

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (typ 450): 500 gramów
    - Jajko (całe): 1 sztuka
    - drożdże (świeże): 20 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 3 łyżki
    - sok z cytryny (wycisnąć): 0.5 sztuki
    - skórka cytrynowa (zetrzeć na tarce o grubych oczkach): 0.5 sztuki
    - masło: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - żółtko (do posmarowania ciasta): 1 sztuka
    - cukier perlisty (do posypania po wierzchu): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chałka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem.
  • 2. Masło rozpuszczamy na maleńkim ogniu, studzimy.
  • 3. Pozostałe składniki wkładamy do malaksera. Dodajemy wygarowane drożdże, ostudzone masło i wszystko razem wyrabiamy w malakserze do czasu aż składniki dobrze się połączą.
  • 4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut do podwojenia objętości ciasta.
  • 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy przez chwile, dzielimy na trzy równe części, z każdej części robimy wałek, łączymy wszystkie trzy końce z jednej strony i pleciemy warkocz zlepiając na końcu również trzy końce i wsuwając je pod spód ciasta. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160' .
  • 6. Gdy cisto wyrośnie, smarujemy wierzch żółtkiem, posypujemy perlistym cukrem i pieczemy 20 minut.
  • 7. Cukier perlisty nie rozpuszcza się podczas pieczenia! pozostaje pięknie biały więc nie obawiajcie się użycia go!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Koszerna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować