Chałeczki

4 (1 ocen)

Z tego przepisu możemy wykonać także jedną dużą chałkę lub dwie średnie. Ja tym razem zrobiłam cztery małe chałeczki. Do zdjęcia za pozowały tylko dwie z nich gdyż reszta została pochłonięta na śniadanko ;)

Składniki:

  • Sładniki:
    550 gr maki tortowej
    30-40 gr drożdży
    1 szkl mleka + 5 łyżek
    6-7 łyżek cukru
    1 jajko
    1/4 kostki masła czyli 50 gr
    posypka, mak, kruszonka, sezam
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do ruszenia.
    2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy pozostały cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośl, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło oraz gdyby konsystencja była za sucha to jeszcze parę łyżek letniego mleka. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min do podwojenia objętości.
    3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 4 części, każdą cześć dzielimy na 3 i zaplatamy chałeczki.
    4. Kiedy mamy już wszystkie chałeczki gotowe. Przekładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia. Kiedy podrosną smarujemy je rozbełtanym jajkiem, lub mlekiem lub mlekiem z cukrem i obsypujemy ulubionymi dodatkami - mak, sezam, kruszonka. Pieczemy w 190 - 200 stopniach przez 30-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować