Chałka z kruszonką , rodzynkami i skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże dokładnie rozmieszać, wsypać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru , wymieszać odstawić do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka , żółtka , resztę cukru i mąki , sól , wanilię , wyrabiać . Masło roztopić i wystudzić , rodzynki sparzyć , osuszyć na papierowym ręczniku , cytrynę wyszorować , sparzyć , delikatnie zetrzeć skórkę . Wystudzone masło , rodzynki , skórkę cytrynową dodać do ciasta . Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki . Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części , uformować wałeczki i spleść chałkę . Ponownie odstawić do wyrośnięcia . KRUSZONKA: wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zrobić kruszonkę . Przed pieczeniem chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką . Piec w temp. 170 *C około 30 minut (piekłam z termoobiegiem )
2.Z ciasta można też zrobić typowy warkocz nie z czterech a z trzech wałeczków
Komentarze