Chaczapuri imeruli

4.5 (159 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Gruziński placek z serem.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - ser owczy: 100 gramów
    - twaróg tłusty: 100 gramów
    - ser wędzony: 100 gramów
    - masło: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki Ser

Chaczapuri imeruli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na chaczapuri 1. Łączymy mąkę, mleko, sól, cukier i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepiące się do ręki.
  • Wycinanie krążków w ciasta. 2. Ciasto należy rozwałkować na stolnicy, wyciąć krążki o równej wielkości. Wielkość chaczapuri jest dowolna, możemy wyciąć dwa duże placki, lub kilka małych.
  • Sery 3. Farsz przygotowujemy z kilku gatunków serów. Wszystkie sery ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobno.
  • Lepienie chaczapuri 4. Na krążku ciasta kładziemy masę serową, przykrywamy drugim krążkiem i starannie zlepiamy brzegi.
  • Smażone chaczapuri 5. Na patelni rozpuszczamy masło, ostrożnie układamy chaczapuri i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować