Chatka Puchatka (chatka Baby Jagi)

4.43 (167 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Mój sentymentalny łakoć z czasów dzieciństwa, pyszna, łatwa, choć nieco czasochłonna.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 36 sztuk herbatników typu Petitki
    masa serowa:
    600 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
    125 gramów miękkiego masła
    5 łyżek cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    polewa czekoladowa
    1 galaretka czerwona + 350 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.43 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Herbaty Ser

Chatka puchatka (chatka baby jagi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzątku (400 ml), przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, odstawiamy do zastygnięcia.

    Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
    Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 (moja całkowita waga masy miała około 750 gramów, więc odjęłam od całości około 250 gramów).

    Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy dokładnie.
  • krok 1 2. Na blacie rozkładamy spory płat folii aluminiowej, układamy herbatniki w następujący sposób:
    Musi być po 6 herbatników w 3 rzędach.
    Powierzchnię herbatników smarujemy równomiernie masą kakaową.
    Przykrywamy ją pozostałymi ciastkami, powielając układ ciastek ze spodu.
  • układanie galaretki 3. Na środkowej części ciastek wykładamy cienką warstwę masy białej.
    Z zastygniętej galaretki wycinamy paseczek.
    Na serze układamy galaretkę.
  • krok3 4. Na galaretkę wykładamy resztę masy serowej.
  • krok 4 5. Pomagając sobie folią zewnętrzne ciastka "zamykamy" powoli i delikatnie, tworząc kształt chatki.
  • krok 5 6. Ciasto zawijamy ściśle z folię i wkładamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Następnie folię odwijamy delikatnie, przygotowujemy polewę czekoladową
    i polewamy nią ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Najlepiej sprawdzi się tutaj ser twarogowy taki do mielenia, jeśli jednak nie mamy ochoty na dodatkową pracę, wybierzmy serek z wiaderka, ale o zawartości tłuszczu powyżej 18%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Sery

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować