Chatka Baby Jagi

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Jak byłam mała to często mama robiła mi taka chatkę. Teraz ja ją robię dzieciom znajomych.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g twarogu śmietankowego w kostce
    50 g miękkiego masła
    pół szklanki cukru pudru
    małe opakowanie cukru waniliowego
    łyżka kakao
    1 duże opakowanie herbatników
    POSYPKA: wiórki kokosowe
    POLEWA: 2 łyżki mleka, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chatka baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj polewę. Zagotuje mleko, cukier i masło. Wsyp kakao, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj mleko jeśli polewa jest za gęsta albo kakao jeśli jest za rzadka.
    Ciastka ułóż na foli w 3 rządkach po 3 herbatniki (dłuższymi bokami do siebie, łącznie 9 herbatników).
    Utrzyj twaróg z cukrem i miękkim masłem na gładką masę. Podziel na pół. Do jednej części dodaj łyżkę kakao i dokładnie wymieszaj. Jasną masę rozsmaruj na przygotowanych ciastkach. Przykryj ją kolejnymi 9 herbatnikami lekko dociskając. Na ciastka wyłóż ciemną masę, zostaw więcej na środku. Przy pomocy folii złóż złóż zewnętrzne rzędy ciastek do środka, tak by powstały trójkąty. Dociśnij a następnie polej polewą. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Poczekaj, aż polewa zastygnie, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Porady

Ciasto jest najlepsze na następny dzień gdy herbatniki nasiąkną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować