choinka z pierniczków

4.5 (141 ocen)

  • 35 min

piękna ozdoba świątecznego stołu i rewelacyjny pomysł na prezent :-)

  • 35 min

Składniki:

  • -550 g mąki pszennej
    -300 g miodu
    -100 g cukru pudru
    -120 g masła
    -1 jajko
    -2 łyżeczki sody oczyszczonej
    -2,5 łyżki przyprawy do piernika
    -3 łyżeczki kakao


    i lukier królewski

    1 białko
    sok z cytryny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Choinka z pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. miód i masło rozpuszczamy, studzimy

    Dodajemy do reszty składników-zagniatamy ciasto.

    WAŻNE
    ciasta wychodzi sporo, więc na jedną choinkę trzeba solidnie zmniejszyć proporcje, polecam przygotować ciasto, upiec pierniczki i choinkę :-)
  • . 2. By wykonać choinkę potrzebujemy zestawu 5-6 foremek o różnych wielkościach w kształcie gwiazdek lub śnieżynek.

    Jeśli nie posiadacie takowych,możecie spokojnie przygotować sobie szablony z papieru.
  • 3. ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy 3 sztuki gwiazdki każdej wielkości.

    Pieczemy około 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.

    Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, ale po chwili stają się twarde.
  • 4. Po wystudzeniu ciastek, dekorujemy je lukrem królewskim.,
  • . 5. składanie choinki rozpoczynamy od największych gwiazdek i aż do samej góry.

    Najmniejsze gwiazdki dajemy dwie, trzecią przyklejamy pionowo.
    WAŻNE Do sklejania choinki należy użyć troszkę gęstszego lukru.
  • 6. Choinkę odstawiamy do wyschnięcia i gotowe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować