Choinka z kruchych ciasteczek maślanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, wymieszać z solą i cukrem, ułożyć na nich masło, posiekać nożem oraz dodać kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik ustawić na temperaturę 180st. Celsjusza.
Ciasto wyłożyć na stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkować na grubość około 0,3cm i wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na złoty kolor (około 10-15 minut). Przestudzić. Ułożyć w kolejności od największej do najmniejszej. Przygotować lukier: cukier puder połączyć z wodą i sokiem z cytryny. Największe ciastko z obu stron posmarować lukrem, Przykleić do talerzyka. Układać kolejno ciastka, przesmarowywać je lukrem. Ostatnią gwiazdkę ustawić pionowo. Ozdobić posypką dekoracyjną.
Porady
Według podanego przepisu z dodatkiem łyżki przyprawy korzennej można przygotować pierniczki.
Komentarze