Choinka z kruchych ciasteczek maślanych

0 (0 ocen)

Chrupiący deser a zarazem niebanalna dekoracja stołu.

Składniki:

  • 100g cukru
    200g masła
    300g mąki Krupczatki (Typ 450)
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    200 g cukru pudru
    połowa cytryny
    kilka łyżek przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Choinki

Choinka z kruchych ciasteczek maślanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wymieszać z solą i cukrem, ułożyć na nich masło, posiekać nożem oraz dodać kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik ustawić na temperaturę 180st. Celsjusza.
    Ciasto wyłożyć na stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkować na grubość około 0,3cm i wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na złoty kolor (około 10-15 minut). Przestudzić. Ułożyć w kolejności od największej do najmniejszej. Przygotować lukier: cukier puder połączyć z wodą i sokiem z cytryny. Największe ciastko z obu stron posmarować lukrem, Przykleić do talerzyka. Układać kolejno ciastka, przesmarowywać je lukrem. Ostatnią gwiazdkę ustawić pionowo. Ozdobić posypką dekoracyjną.

Porady

Według podanego przepisu z dodatkiem łyżki przyprawy korzennej można przygotować pierniczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować