Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

0 (0 ocen)

Chocolate crinkles to czekoladowe ciasteczka, które podczas pieczenia charakterystycznie pękają, tworząc magiczną i słodką, delikatną skorupkę. Ciasteczka są mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Nadziane dużą ilością gorzkiej czekolady, to co uwielbiamy najbardziej.

Składniki:

  • Składniki na około 30-36 ciasteczek wielkości orzecha włoskiego

    gorzka czekolada 180 g, plus 30-40 g posiekanej czekolady
    jajka 3
    szczypta soli
    masło 75 g
    cukier biały kryształ 100 g
    cukier wanilinowy 1 łyżeczka lub aromat, ekstrakt
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    mąka pszenna 250 g
    kakao 1 łyżka
    cukier puder ok. 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Czekoladę ( 180 g ) łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masę czekoladową mieszamy co jakiś czas, odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, kiedy białka będą stabilne partiami dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka. Następnie wlewamy cienką strużką masę czekoladową, stale miksując do połączenia składników. Składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy. Do masy czekoladowej przesypujemy składniki sypkie, mieszamy do połączenia. Pozostałą ilość czekolady drobno siekamy i mieszamy z ciastem. Miskę owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzin, a najlepiej całą noc. Cukier puder przesiewamy i przesypujemy do wysokiej miseczki. Z zimnego ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtaczamy w cukrze. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Obficie obtoczone kulki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez 10 minut. Studzimy na kratce.

Porady

Jeśli ciasto podczas formowania kulek zbytnio się ociepli, wówczas cukier puder namoknie i nasze ciasteczka już nie będą tak efektownie wyglądały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować