Ceviche to wywodzące się z Ameryki Południowej danie przygotowywane z surowej ryby, soku z cytrusów oraz różnych dodatków. To jest akurat wersja w której rybę krótko obgotowuje się na parze.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- świeża morska ryba pokrojona w kostkę: 90 dekagramów
- czerwona cebula pokrojona w długie paseczki: 1 sztuka
- czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki: 1 sztuka
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżeczki
- olej: 4 łyżki
- posiekana łodyga selera naciowego: 1 sztuka
- sos z ostrej papryki: 1 łyżka
- sok z cytryny: 8 łyżek
- sól i peprz: 1 szczypta
Ceviche de corvina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę gotować na parze - raz odwracając - przez 3 minuty. W misce wymieszać sok z cytryny, olej, natkę, ostry sos, cebulę, seler, sól i pieprz. Otrzymaną masą przykryć na wpół surowe mięso z ryby. Odstawić na godzinę. Podawać ze świeżym pieczywem, grillowaną kukurydzą.
Komentarze