Cevapcici – danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Przygotowałam je wraz z wyrazistym sosem czosnkowym na patyczkach do szaszłyków.
Cevapcici z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, kolendry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Całość odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy domowy sos czosnkowy: do miseczki dajemy majonez, gęsty jogurt naturalny, ewentualnie grecki (zwykły jogurt naturalny spowoduje, że sos będzie bardzo rzadki), szczyptę soli, pieprzu, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz opcjonalnie odrobinę koperku. Następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem czosnkowym i np ugotowanymi ziemniakami lub frytkami.
Komentarze