Cevapcici z sosem czosnkowym

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Cevapcici – danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Przygotowałam je wraz z wyrazistym sosem czosnkowym na patyczkach do szaszłyków.

  • 35 min

Składniki:

  • 700 mielonego mięsa wołowego
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli
    szczypta kolendry
    szczypta pieprzu cytrynowego
    1 łyżka posiekanego koperku
    sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cevapcici z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, kolendry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Całość odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy domowy sos czosnkowy: do miseczki dajemy majonez, gęsty jogurt naturalny, ewentualnie grecki (zwykły jogurt naturalny spowoduje, że sos będzie bardzo rzadki), szczyptę soli, pieprzu, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz opcjonalnie odrobinę koperku. Następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem czosnkowym i np ugotowanymi ziemniakami lub frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować