Cesarski racuch

5 (151 ocen)

  • 10 min

Nazwa mówi sama za siebie "Kaiser" oznacza "cesarz". Ten iście cesarski i pożywny deser przypadnie do gustu każdemu. Puszysty racuch z dodatkiem rodzynek.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/8 litra mleka
    1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
    4-5 jaj
    60g cukru
    1/8 kg mąki
    sól
    rodzynki (namoczone w rumie)
    masło
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cesarski racuch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mleko, śmietanę, żółtka, cukier i mąkę. Dodać szczyptę soli i rodzynki. Białka ubić na pianę. Delikatnie dodać pianę do ciasta, tak aby uzyskać puszystą konsystencję. Na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto, zarumienić, przełożyć na drugą stronę. Po usmażeniu odczekać ok. minutę. Racuch rozdrobić widelcem i podsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na patelni. Podawać od razu z cukrem pudrem i konfiturą śliwkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować